Gås på pind

DKK 250,00

Den var højt værdsat, dels pga. kødet, der efter en let saltning blev røget, dels for gåsefedt, dun, gåsfejer til skriveredskab og brystben, der anvendtes til legetøj. Det var således bønderne, der opdrætte de gæssene til videresalg. I middelalderen var det en del af landegildet (afgift), som de skulle udrede til herremændene.

Traditionen med at spise gåsesteg specielt i julen, fik herremænd, godsejere og adelsfolk i 1300- og 1400-tallet fra Tyskland, hvor det længe har været en almindelig skik, der var overført fra Martins dag dvs. Mortensdag d. 11.11.

 

Gås :

Clear selection
*
Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , , ,

Beskrivelse

Den var højt værdsat, dels pga. kødet, der efter en let saltning blev røget, dels for gåsefedt, dun, gåsefjer til skriveredskab og brystben, der anvendtes til legetøj. Det var således bønderne, der opdrættede gæssene til videresalg. I middelalderen var det en del af landegildet (afgift), som de skulle udrede til herremændene.

Traditionen med at spise gåsesteg specielt i julen, fik herremænd, godsejere og adelsfolk i 1300- og 1400-tallet fra Tyskland, hvor det længe har været en almindelig skik, der var overført fra Martinsdag dvs. Mortensdag d. 11.11.

Yderligere information

Vægt 0.39 kg
Størrelse 9 × 9 cm
The story in English

For around 3000 years geese have been kept as domestic animals. In the middle ages geese were very common in Denmark and very much appreciated, partly because of the meat which, after having been salted, was smoked and also because of the fat, the downs, the geese feathers which were used for writing equipment and the breastbone which was used for toys. It used to be the farmers who breed the geese for later resale. In the Middle age this was part of the rent/tax they had to pay to the Lord of the Manor.

The tradition of eating goose for Christmas was adopted by the Lords of the manor, the landowners and the nobility in the 13th and 14th century from Germany where is had been a custom for a long time. Originally this custom relates to Martinmas held on the 11th November.

During the Martinmas celebration, the big harvest festival in the autumn, the goose played a central part. The legend tells that it was the stupid geese who disclosed the hiding-place of Bishop Martin and therefore they were sacrificed every year on the 11th of November.
The tradition of eating geese in the middle of November properly dates back even further, as in Germany Christmas-time began at that time of the year.

Die Geschichte auf Deutsch

Keine deutsche Übersetzung.

Gås

Højervent, Vensyrvent

Du kunne også være interesseret i...