Tilbud

Hænge nisse med prik

DKK 50,00

Nisseagtige væsner fandtes sandsynligvis også i Førkristen tid, og er “flyttet med” efter kristendommens indførelse

*
Varenummer (SKU): 10061-53g Kategorier: , , , ,

Beskrivelse

Præsterne brød sig ikke om den lille fyr og fra 1500-tallets præsters beklagelse over folk, som i “Tyk vildfarelse” tror at “Hint huslige spøgelse, Nisse eller Gårdpue æder grød dyppet i smør”.
Nissetroen havde, som alle andre trosforestillinger, en sammenhæng med levevis og materielle vilkår. Den kunne fx. forklare, hvorfor nogle havde mere held med gården end andre. Det kunne bl.a. skyldes nisse-hjælp eller hekseri. Eller måske begge dele. Fx. tilstod Anne Palles – der blev henrettet for troldom i 1693 – at “Niels Goddreng” gik i hendes gård i forskellige skikkelser og hjalp med hestene. Nissens hjælp kunne fx. bestå i, at han stjal korn, foder til dyrene o.lign. på andre gårde. Hans løn var grød på helligaftener, – og han skulle desuden behandles med respekt.
Et sagn fortæller således hvordan en pige i Lundby havde spist nissens grød, og fyldt fadet med noget ganske andet. Fadet satte hun op til nissen med ordene: “Pis i potte, skid i fa’ – det kan lille Nisse ha’!” Til straf trak nissen hende frem og tilbage i sengen hele natten.
🙂
Om andre nisseplagere fortælles, at ”Blive kastet frem og tilbage over huset”, eller ”Blive lagt til at sove på en stige over brønden”.

Yderligere information

Vægt 0.03 kg
Størrelse 2.5 × 11 cm
The story in English

No English translation.

Die Geschichte auf Deutsch

Keine deutsche Übersetzung.

Du kunne også være interesseret i...